بسمه تعالی
صنعت حمل و نقل یکی از صنایع زیربنایی در رشد و توسعه اقتصادی هر کشوری است که پویایی و حیات بسیاری از کسب و کارها به کارامدی و قدرت این حوزه ی بسیار استراتژیک وابسته است.
در ایران نیز با توجه به پهنه وسیع جغرافیایی کشور و همینطور نیاز جمعیت نسبتا بالای کشور به در دسترس بودن کالاهای گوناگون و همینطور امکان صادرات محصولات متنوع به کشورهای مختلف، اهمیت این صنعت دوچندان میگردد.
در نگاه اول شاید به نظر نیاید که صنعت حمل و نقل دارای پیچیدگی های زیادی باشد، اما با نگاهی اندک ژرف تر درمی یابیم که با توجه به تعدد پارامترهای موثر بر ارایه خدمات در این حوزه و پیچیدگی های خاص کشور در خصوص قوانین و مقررات مربوط به خودروهای تجاری در تولید، واردات و خصیصه های سرزمینی و اقلیمی، همینطور فرهنگ کاری حاکم بر نیروی کار در این صنعت بخصوص چالش های اساسی در این حوزه برای هر شرکت فعالی بطور جدی وجود دارد. از همین روست که با بررسی اجمالی آماری به لیست بلند بالایی از شرکت های حتی باسابقه طولانی در این صنعت برمیخوریم که بخصوص در سال های اخیر به کام ورشکستگی رفته اند یا در آستانه ورشکستگی منحل شده اند. با همین روند، آمارهای تکان دهنده تری از شرکت های با عمر کوتاه تر را شاهد هستیم که به دلیل عدم آشنایی با چالش های ویژه این صنعت و عدم حضور افراد باتجربه که زیر و بم این حوزه را لمس کرده اند، متاسفانه تعطیلی اجباری سرنوشت محتومشان شد.
پرواضح است که هیچ شرکتی حتی با تزریق سرمایه های کلان و تجهیزات و شبکه قوی، بدون حضور نیروهای متنفع از دانش بروز جهانی و همچنین متخصصین باتجربه این حوزه، قادر به موفقیت در این صنعت حساس و دارای پیچیدگی های فراوان نخواهد شد، چنان که آمار و ارقام به خوبی گویای همین مهم است.
شرکت پرچم بار به مدیر عاملی جناب آقای مجید پرتوی از سال 1372 بعنوان مسئول تدارکات و حمل و نقل یک شرکت خصوصی وارد بازار کار شده و اولین پروژه حمل خود را در سال 1380 با شرکت فنی و مهندسی سولارما لکان قرارداد حمل 8000 شاخه لوله 56 اینچی از مبداء بندر ماهشهر به مقصد شهرستان نائین و ابرکوه منعقد نمود تا آن زمان هر شاخه لوله 56 اینچی توسط یک تریلی حمل میشد که با مدیریت و مهندسی ساخت ابزار و فراهم نمودن تجهیزات موفق به حمل هر2 شاخه لوله با یک تریلی گردید و این امر موجب گردید در زمینه حمل لوله 56 اینچی بعنوان یک شرکت توانمند ظاهر شود و مورد توجه شرکت های انتقال خط لوله قرار گیرد.
این شرکت از سال 1399 موفق به عقد قرارداد همکاری با هلدینگ ماهان گردید و از طریق مشارکت سهامی به عنوان زیر مجموعه این هلدینگ فعالیت خود را بسط نمود.
معرفی پروژه های حمل توسط شرکت حمل و نقل پرچم بار :
- شرکت پایندان: از سال 1384 که تا کنون ادامه دارد (بالغ بر 30000 سرویس)
- شرکت ایران آروین: سال 1386 (بالغ بر 2000 سرویس)
- شرکت نصر میثاق اهواز: سال 1388 (بالغ بر 2000 سرویس)
- شرکت اروندان(قرارگاه خاتم) (بالغ بر 1000 سرویس)
- شرکت تهران جنوب (بالغ بر 1000 سرویس)
- شرکت راد نیرو (بالغ بر 1000 سرویس)
- گروه تولیدی سدید (بالغ بر 2000 سرویس)
- شرکت احیا استیل فولاد بافت ( فعال در زمینه حمل گندله)
- مجتمع فولاد صنعت بناب ( فعال در زمینه حمل شمش فولادی)
این شرکت در سال 1390 موفقیت خود را در زمینه جمل ریلی و ترکیب حمل ریلی و جاده کسب نمود و تفاهم نامه همکاری فی ما بین سه شرکت ریلی (شرکت های سایپا لجستیک، سمندریل، بهین لجستیک) در رابطه با اجاره سالانه واگن های حمل بار به تعداد 300 دستگاه،حمل لوله از ایستگاه های ماهشهر و اهواز به ساوه و بلعکس را منعقود نمود و موفق به کسب دستاورد و پروژه های موفق ذیل گردید.
پروژه های موفق در زمینه حمل ترکیبی ریلی و جاده ای تاکنون :
- شرکت پایندان، حمل 5000 شاخه لوله 56 اینچی از مبداء ماهشهر به مقصد ساوه و بلعکس
- گروه تولیدی سدید، حمل 3000 شاخه لوله 56 اینچی از مبداء ماهشهر به مقصد کشور ترکمنستان
- شرکت نیروگستر، حمل 5200 شاخه لوله از مبداء اهواز به مقصد زاهدان
- مجتمع فولاد صنعت گیلان ( فعال در زمینه حمل شمش فولادی) از مبداء بندرعباس به رشت
پروژه های موفق در زمینه حمل خودرو و صنعت خودروسازی از سال 1388 تاکنون :
- شرکت زامیاد: از سال 1388 تا سال 1390 (بیش از 3500 سرویس)
- شرکت سایپا لجستیک: از سال 1389 که تاکنون ادامه دارد (بیش از10000سرویس)
- شرکت سایپا: از سال 1390 که تاکنون ادامه دارد (بیش از 33600 سرویس)
- شرکت سمندریل(ایران خودرو): از سال 1395 ادامه دارد (بیش از 3000 سرویس)
- شرکت تولیدی ایران کاوه: سال 1392 (بیش از 1000 سرویس)
- شرکت مدیران خودرو: سال 1392 که تاکنون ادامه دارد (بیش از 5000 سرویس)
و هم اکنون این شرکت افتخار همکاری با چندین شرکت فعال در زمینه تولید خودرو ، خط انتقال نفت و گاز و کارخانجات فعال تولید و نورد فولاد در ایران را دارا می باشد.